90 dager igjen til julTil jul handler vi ofte inn store mengder mat og den må oppbevares forsvarlig. Kanskje er det mulig å spare noen kroner i førjulstiden ved å bruke opp det vi allerede har av mat.

Vi starter med en opprydning av kjøleskapet. Et fullt kjøleskap har dårligere luftsirkulering og temperaturen kan bli for høy. Før vi fyller kjøleskapet med godsaker er det, med 90 dager igjen til jul, på tide å få orden i kjøleskapet.

  1. Start med å ta alt ut av kjøleskapet og gi det en grundig vask.
  2. Gå over og kast det som ikke lenger er brukbart. Ikke se deg blind på datoen. Mye mat er fint brukbar selv om datoen har gått ut. Se på den, lukt og smak hvis du er i tvil.
  3. Sett pålegget du bruker hver dag på et brett eller i en boks. Da er det enklere å ta det ut og inn uten at døra blir stående åpen for lenge, du ser hva du har og du unngår at du ikke får brukt opp pålegget før det blir ødelagt fordi det har gjemt seg bak middagsrestene.
  4. Plasser andre ting i (firkantede) bokser. De er lettere å plassere, det er enklere å holde matvarer fra samme kategori samlet og det er enklere å ta dem ut og vaske dem enn å ta ut hele hylla.
  5. Hyllene i kjøleskapet kan flyttes opp eller ned. Ta en kikk på om plasseringen er optimal.
  6. Plasseringen av maten i kjøleskapet har betydning for hvor godt maten holder seg. Kjøtt og fisk skal oppbevares nederst der det er kaldest. Varmen stiger. Frukt og grønt skal ikke ha det for kaldt. Mange kjøleskap har egne skuffer beregnet for frukt. Sjekk bruksanvisningen. De fleste produsentene vil komme med en anbefaling av hvor du bør oppbevare hvilken type mat for denne typen kjøleskap.
  7. Hvis du oppbevarer mange middagsrester i kjøleskapet og du ender opp med å kaste dem, bør du vurdere om du heller skal putte dem i fryseren til du har nok til en restemiddag. Unger synes ofte restemiddag er helt topp. Da kan de få velge selv hva de vil ha.
  8. Lag deg en plan for middager og andre måltider de første dagene ut fra hva du allerede har i kjøleskapet og som bør brukes opp. Går melka ut på dato kan du ta kornblanding til frokost i stedet for brød.

 

Facebook Kommentarer