Mange drømmer om å bruke mindre tid på hus og mer tid på de viktige tingene i livet som venner og familie. Hvordan kan det oppnås?. Hvor starter man? Jeg vet at jeg bruker masse tid på å flytte på ting, lete etter ting og skaffe ting. Vi har rett og slett alt for mange ting! Mange store ryddeguruer, slik som Marie Kondo, anbefaler at du tar alt i ett stort skippertak. Det er sikkert fint hvis du kan sette av ei helg, en uke eller en sommer til å bare konsentrere deg om å få orden på huset. Det kan ikke jeg. Og ikke de fleste andre småbarnsmødre jeg kjenner heller.

Hvordan spiser man en elefant? Jo, èn bit av gangen.

Dagens utfordring er en oppgave om dagen som fokuserer på en kategori eller område. Ved å gjøre litt om gangen når man til slutt målet.

Fokuser på ett område om gangen.
Det kan være en skuff, et skap, et rom eller en kategori. Det kan ofte være enklere å rydde etter katergori enn etter område. Hvis du samler alt på ett sted så er det mye enklere å se hva du har. Hvis du bare rydder skoene på soverommet er det ikke like lett å se de i sammenheng med alle skoene i kjellerboden, garderoben og gangen.

Ha utstyret klart
Ha med deg en søppelpose, en gi-bort boks og en eske der du setter alt som skal et annet sted.

Arbeidet ekspanderer til å fylle den tiden som er til disposisjon.
– Parkinsons lov

Bestem deg for en tidsrammme
Bestem deg på forhånd for hvor lenge du skal holde på. 10 minutt, 15 minutt, en time. Det viktigste er at du starter og gjør litt. Bruk en stoppeklokke. De fleste telefoner har en innebygd. Prøv å være effektiv mens du holder på så er det utrolig hvor mye du får gjort på kort tid. Ikke bruk tid underveis på å sette ting andre steder. Putt det i en eske og når du er ferdig tar du en runde i huset og setter ting der de skal være.

Family is not an important thing. It's everything.

Sorter og organiser
Sorter tingene i kategorier som gir mening for deg. Så går du gjennom hver kategori og ser hva du ønsker å beholde og hva du kan kvitte deg med. Sett ting på den plassen de logisk hører hjemme i huset ditt.

Vaske?
For mange vil det være naturlig å ta en grundig vask når du først er i gang. Men for mange vil det være akkurat det som er for mye til at man orker å gå løs på oppgaven. Noen steder vil det være kjapt og naturlig og vaske over, mens andre ikke. I første omgang er fokuset på litt mindre ting og litt mer system.

Første runde
Det kan være vanskelig å kvitte seg med ting. Men øvelse gjør mester. Om du ikke blir kvitt så mye så er du i gang med prosessen, du blir mer bevisst og neste gang er det enklere.

Facebook Kommentarer