Hvordan finne gratis bilder lovlig på nettDet sies at et bilde er verdt tusen ord. Gode bilder er verdifulle i presentasjoner, på bloggen og sosiale medier, men du kan ikke bare finne et egnet bilde i Google og bruke det slik du vil uten tillatelse. Det finnes mange gode kilder til gode bilder på nettet, men det kan være vanskelig å finne hvis du ikke vet hvor du skal lete. Dersom du er flink, har tid og interesse kan du komme langt med egne bilder, men mange mangler både tid og kunnskap til å få de virkelig gode bildene.

Fotografier er beskyttet etter åndsverkloven. Det er den som tar bildet som har fotografrettighetene, men fotografen kan også ha overdratt rettighetene til for eksempel arbeidsgiver eller en bildetjeneste som tilbyr bildet mot betaling. Dersom det er personer i bildet skal disse ha gitt samtykke til at bildet brukes. Du kan altså ikke fritt bruke bilder du finner på internett uten å spørre først. Men det finnes en rekke bildetjenester som tilbyr bilder helt gratis.

Her er noen sider som tilbyr gode, lovlige og gratis bilder og illustrasjoner. Les betingelsene før du begynner så du er sikker på at du bruker dem riktig.

Pixabay

Lavendel - bilde fra PixabayAlle bilder og videoer på Pixabay er uten kopirettigheter under Creative Commons CC0-lisens. Du kan laste ned, endre, distribuere og bruke disse til hva du vil. Kreditering er ikke nødvendig. På Pixabay finnes det i øyeblikket over 600 000 bilder, videoer, vektorgrafikk og illustrasjoner. Det er enkelt å søke etter bilder etter kategori eller merkelapp og filtrere dem etter farger eller type. Nederst på siden kan du velge språk og norsk er blant språkene du kan velge slik at du også kan søke på norske emneord. Ulempen med Pixabay er at du kan risikere å finne mange som har brukt akkurat de samme bildene som du har brukt dersom du velger de mest populære.


StockSnap

Datamaskin - bilde fra stocksnapAlle bilder på stocksnap.io er av høy kvalitet, høy oppløsning og uten kopirettigheter under Creative Commons CC0-lisens. Du kan laste ned, endre, distribuere og bruke disse til hva du vil. Kreditering er ikke nødvendig.

Bildetjenesten er knyttet sammen med Snappa.io som er et online grafisk designverktøy der du kan lage din egen grafikk.


Freeimages

hands-1509113-1598x1065Freeimages har nesten 400 000 gratis bilder og illustrasjoner og brukeropplevelsen er ikke ulik den på Pixabay. Du må lage en konto for å få lastet ned bildene og du kan lage der samlinger av dine favorittbilder. Du kan bruke bildene til nesten hva du vil, men pass på at noen av bildene krever at du krediterer fotografen. Det er enkelt å søke etter kategori eller merkelapp og filtrere søket etter farger, type eller orientering. Du kan også få opp Premium-bilder som du må betale for.


New Old Stock

Trondheim 1922 - New Old StockTrenger du historiske bilder kan du finne det på New Old Stock. Der finner du en rekke gamle bilder fra offentlige arkiver. Sjekk hvert enkelt bilde for akkurat hvilke rettigheter som gjelder ved å klikke på lenken under bildet.


PicJumbo

picjumbo.com_P1010583Alle bilder på PicJumbo er gratis og du kan bruke dem til hva du vil. Alle bildene er tatt av samme fotograf og du trenger ikke kreditere fotografen, men det blir satt pris på kreditering om du bruker dem i kommersiell sammenheng.  Det er mulig å søke etter søkeord eller bla i kategorier, men det er ingen filtreringsmulighet. PicJumbo har en «Test Drive» for hvert bilde der du kan se hvordan bildet ser ut i ulike design.


Unsplash

Hund - Gratis bilde fra UnsplashUnsplash er alle bilder gratis og du kan bruk dem til hva du vil. Kommer med 10 nye foto hver 10. dag. Du kan søke på stikkord eller bla i kategorier, men det er ingen filtreringsmulighet.


Google Bilder

Google bildesøkDet er mulig å finne gratis bilder på Google også, men det krever en del av deg for å finne ut akkurat hvordan du kan bruke dem. Velg «innstillinger for søket» og deretter «bruksrettigheter«. Velg den lisensen du vil ha. Mange av bildene som kommer opp her kommer fra andre tjenester slik som de som er over her. Dette alternativet er best om det er noe helt spesielt du er på jakt etter som er vanskelig å finne, men du er villig til å bruke tid på å sette deg inn i vilkårene for hvert enkelt bilde.


Flickr

Flickr - Hvordan finne gratis bilder på nettFlickr er kanskje mest kjent som et nettsted der du kan laste opp fotografier, men du kan også søke etter andres bilder her. Som på Google må du sjekke rettighetene til hvert enkelt bilde før du kan bruke det, men Flickr har også et avansert søk der du kan velge hvilken lisens du vil søke etter bilder fra.


Ta egne bilder

Blinkskudd liksom - Krabber ut av bildeFlott hvis du har tid og kunnskap. Øvelse gjør mester og du får unike bilder som du ikke finner igjen på alle andre blogger. Jeg skulle gjerne tatt alle bildene mine selv, men tiden strekker ikke til. Dessuten ser ikke alltid resultatet helt ut som jeg hadde forestilt meg på forhånd. Og det finnes jo så mange flinke folk og fine bilder hvis man bare vet hvor man skal lete.


Det finnes mange flere tjenester, men med de som er nevnt over burde du komme langt. Tips gjerne under i kommentarfeltet hvis du vet om noen juveler som ikke er nevnt her.

Facebook Kommentarer