Det vanskeligste med middagen er ikke selve tilberedningen, men det å komme på noe å lage. En gjentagende middagsplan er rett og slett middagsmenyen for en periode som starter på nytt hver gang den fullføres.

Her er vår ukemeny, eller rettere sagt 5-ukersmeny. Nå vet vi alle hva vi skal spise til middag og kan ta ut av fryseren i god tid. Og ungene vet når de skal be seg til Bestemor på middag. Dette er retter som vi kan å lage og derfor går det fort. Det tar alltid lengre tid første gang man skal lage noe nytt.

Hvordan lages planen?
Middagsplan
Last ned din egen middagsplan

Vi har laget oss «regler», slik som at vi skal ha fisk minst to ganger i uka, kun en dag i uka med kjøttdeig, fredag er kosedag og at alle skal få noe de liker i allefall de fleste dagene i uka. Ta gjerne utgangspunkt i ukeplaner du allerede har brukt eller skriv ned hva dere har til middag gjennom en periode. Inkluder familien. Når de føler eierskap til planen er det mer sannsynlig at de spiser og hjelper til. Du kan laste ned en tom plan tilsvarende vår som du kan skrive ut og fylle inn for din familie.

Hva er gevinsten av å bruke en gjentagende middagsplan?

Jeg tror faktisk vi spiser mer variert når vi resirkulerer denne menyen enn om vi skulle finne på noe nytt hver dag. Hvis jeg er sulten og har dårlig tid har jeg lite fantasi. Og så mangler ofte det jeg trenger i skapet. Av og til droppes en rett og erstattes med en annen og det er jo heller ikke alle dager vi er hjemme for å spise middag, men dette er nok variasjon for oss. Vi sparer penger og miljø også fordi vi bare kjøper mat vi vet vi kommer til å spise og vi vet også sånn ca hvor mye det spises ved hvert måltid. Det er (stort sett) slutt på bomkjøp som ble kjøpt fordi det var på tilbud og som blir liggende i fryseren. Vi fyller heller ikke skapene med sære ingredienser til den retten vi bare prøvde en gang.

Hvordan handle inn?

Her har jeg prøvd litt forskjellig. Jeg laget meg først en handleliste for hele planen og prøvde å handle en gang for hele perioden. Det fungerte bare sånn passe. Det er ikke alle dager vi er hjemme og det er heller ikke slik at vi helt slavisk følger planen. Nå handler jeg en gang hver eller annenhver uke. Melk, frukt og andre ting med kortere holdbarhet må uansett suppleres i løpet av perioden. Og så passer vi på tilbudene. Nå vet jeg jo hva jeg trenger og hva vi bruker så jeg passer på å kjøpe ekstra når det er tilbud på noe jeg uansett vet vi kommer til å bruke.

Blir det ikke kjedelig?

Nei, egentlig ikke. Men nå hender det jo at vi bryter reglene. Det kan være at vi får besøk eller at sola skinner så vi tar med oss mat ut på bål, primus eller grillen. Eller at vi rett og slett bare har lyst på noe annet eller funnet inspirasjon i en oppskrift. Middagsplanen kan også brukes som «bingo»: Kryss ut de rettene som er spist og hold på til alle rutene er krysset ut før dere starter på nytt.

Facebook Kommentarer