ut med julaDet er mange meninger om når jula skal ryddes bort. 13. dag og 20. dag jul er de to vanligste dagene, men her finnes det ingen fasit. Du gjør som du vil og som det passer deg best! Det året vi hadde to kattunger og en baby kastet vi ut treet 3. juledag. Da var juletreet tomt for både pynt og nåler!

Rydd bort julepynten

Pakk ned all julepynten du ønsker å beholde, men sorter ut det du ikke bruker. Julepynt er ofte knyttet til minner og det kan ligge stor affeksjonsverdi i den. Forskjellige familiemedlemmer kan ha forskjellig forhold til forskjellig julepynt så det kan være lurt å forhøre seg med resten av familien før du eventuelt kvitter deg med noe. Det du velger å kvitte deg med som fortsatt er brukbart putter du i gi-bortkassen og ødelagt pynt kastes. Ta gjerne et bilde hvis det er spesielle ting så har du et minne selv om du ikke lenger fysisk beholder gjenstanden.

Julepynt brukes kun en gang i året og trenger kanskje ikke å lagres på det mest sentrale stedet, men bruk en solid beholder slik at innholdet ikke blir ødelagt av fukt, mus eller blir klemt i stykker. Finn et system som fungerer for deg.  Tenk gjennom om du skal dele opp i juletrepynt, adventspynt, utendørsdekorasjon og annen julepynt eller en eske for hvert rom. Vi pynter til jul i flere etapper. Adventspynt og utebelysning tas fram rundt første søndag i advent, huset pyntes til jul noen dager før jul, mens juletreet pyntes først lille julaften. Da kan det være praktisk at ikke alt ligger hulter til bulter i «den store kassen med julepynt» slik at du kan ta frem en og en eske etterhvert som du trenger dem. Den pynten du ønsker å beholde, men som du vet du ikke kommer til å bruke kan pakkes i en egen eske og merkes godt med innhold. Da slipper du å bruke tid på å gå gjennom den pynten når du skal pynte senere.

Mens du holder på kan du skrive en liste over ting du trenger eller ønsker deg. Mye julepynt er på salg nå etter jul og du kan spare noen kroner.  Og du slipper å finne ut neste lille julaften at juletrelysene ikke virker.

I mange kommuner samler renholdsverket inn juletrær. Sjekk hjemmesiden til renholdsverket i din kommune for dato slik at du får satt ut juletreet før den tid.

Hører du forresten på juleCDer lenger eller har du også gått over til Spotify? Kanskje er det på tide å gi slipp på dem.

Ta også en gjennomgang av det som har kommet inn i huset i forbindelse med jula

  • Har du fått gavekort? Legg inn en påminnelse i kalenderen en liten stund før det går ut på dato slik at du er sikker på at du ikke glemmer å bruke det opp før det utløper. Skriv gjerne i kalenderen hvor du har lagt gavekortet.
  • Har du fått noe med bruksanvisning og ekstra skruer eller ledninger? Putt bruksanvisningen sammen med ekstradelene i en pose så har du det samlet. Når du senere kvitter deg med gjenstanden, kan du også kvitte deg med ekstradelene. Trenger du bruksanvisningen i det hele tatt eller kan du laste den ned fra hjemmesiden til produsenten og lagre den digitalt? Og trenger du uansett bruksanvisningen på alle 8 språkene?
  • Brett sammen all emballasje og resirkuler det. Få det ut med en gang. Husk at glanset papir og bånd skal i restavfall (med unntak av noen få kommuner).
  • Har du fått noe nytt og bedre av noe du har fra før? Kvitt deg med den gamle. Du kommer sannsynligvis ikke til å få bruk for den. Én inn, én ut.
  • Har ungene fått nye klær eller utstyr så husk å merk det slik at de ikke blir borte i barnehagen, på trening eller på skolen.
  • Har du fått i gave noe ungene har laget så sørg for å skrive navn og årstall på. Man tror man alltid vil huske hvem som har laget hva, men min erfaring er at jeg glemmer etter en stund. Hvis du ikke husker, spør barna!
  • Har du fått noe du ikke trenger, som ikke passer eller som du rett og slett ikke liker? Forsøk å bytte det. Hvis du ikke får byttet det og du ikke kan bruke det eller liker det, så kvitt deg med det. Mye at det vi har av overflødige ting er gaver som vi ikke får oss til å kvitte oss med i frykt for å såre den vi fikk det av. Men gaver skal bringe glede og du får ingen glede av akkurat denne selv om du fortsatt kan sette pris på tanken bak og personen som har gitt den til deg.
  • Julepost er hyggelig, men hva gjør du med juleposten? Vi scanner våre og kaster originalene. 

(Oppdatert 13.01.2021)

Facebook Kommentarer