ut med julaDet er mange meninger om når jula skal ryddes bort. 13. dag og 20. dag jul er de to vanligste dagene, men her finnes det ingen fasit. Du gjør som du vil og som det passer deg best! Det året vi hadde to kattunger og en baby kastet vi ut treet 3. juledag. Da var juletreet tomt for både pynt og nåler!

Julepynt er ofte knyttet til minner og det kan ligge stor affeksjonsverdi i den. Forskjellige familiemedlemmer kan ha forskjellig forhold til forskjellig julepynt så det kan være lurt å forhøre seg med resten av familien før du eventuelt kvitter deg med noe. Det du velger å kvitte deg med som fortsatt er brukbart putter du i gi-bortkassen og ødelagt pynt kastes. Ta gjerne et bilde hvis det er spesielle ting så har du et minne selv om du ikke lenger fysisk beholder gjenstanden.

Pakk ned all julepynten du ønsker å beholde, men sorter ut det du ikke bruker.  Julepynt brukes kun en gang i året og trenger kanskje ikke å lagres på det mest sentrale stedet, men bruk en solid beholder slik at innholdet ikke blir ødelagt av fukt, mus eller blir klemt i stykker. Finn et system som fungerer for deg.  Tenk gjennom om du skal dele opp i juletrepynt, adventspynt, utendørsdekorasjon og annen julepynt eller en eske for hvert rom. Vi pynter til jul i flere etapper. Adventspynt og utebelysning tas fram rundt første søndag i advent, huset pyntes til jul noen dager før jul, mens juletreet pyntes først lille julaften. Da kan det være praktisk at ikke alt ligger hulter til bulter i «den store kassen med julepynt» slik at du kan ta frem en og en eske etterhvert som du trenger dem. Den pynten du ønsker å beholde, men som du vet du ikke kommer til å bruke kan pakkes i en egen eske og merkes godt med innhold. Da slipper du å bruke tid på å gå gjennom den pynten når du skal pynte senere.

Merk barnas pynt med navn og årstall etterhvert som den kommer i hus. Jeg trodde at jeg alltid kom til å huske hvem som laget hvilken pynt, men det tok ikke mange år før jeg begynte å glemme hvem som kom hjem med hvilken nisse og når. Hvis du ikke husker, spør barna!

Mens du holder på kan du skrive en liste over ting du trenger eller ønsker deg. Mye julepynt er på salg nå etter jul og du kan spare noen kroner.  Og du slipper å finne ut neste lille julaften at juletrelysene ikke virker.

I mange kommuner samler renholdsverket inn juletrær. Sjekk hjemmesiden til renholdsverket i din kommune for dato slik at du får satt ut juletreet før den tid.

Hører du forresten på juleCDer lenger eller har du også gått over til Spotify? Kanskje er det på tide å gi slipp på dem.

Facebook Kommentarer