privacy-policy-445153_640Er du en av de som har samme passord på Facebook, jobben, epost og diskusjonsforumet.

Jeg er ikke i stand til å huske over 100 forskjellige passord, og i allefall ikke gode, sikre passord. Med LastPass trenger du bare å huske ett eneste passord. Men sørg for at det er et godt passord og at du husker det!

Hva er forskjellen på brukernavn og passord?
Brukernavnet forteller hvem du er. Det kan være f.eks. epostadressen din eller et ord/navn. Brukernavnet er ikke hemmelig. Det er derimot passordet. Det er en «hemmelighet» som bare den brukernavnet tilhører vet. Derfor er det kombinasjonen av brukernavn og passord som gir deg tilgang til en tjeneste.

Hvordan lager du et godt passord?
Passordet må være vanskelig å gjette, men samtidig så må du huske det. Det hjelper ikke at det er et bra passord hvis du må skrive det på en lapp under tastaturet eller bak gardina for å huske det. For at det skal være et godt passord bør det inneholde en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og gjerne spesialtegn. Slike passord er det vanskelig å huske, men det finnes noen triks. Har du et favorittsitat, en favorittforfatter eller sang?

Eksempel: Du elsker sangen «November Rain». Lag deg en regel for hvordan du omformer det til et passord. F.eks.: Bytt ut alle l med 1, o med tallet 0, e med 3 og alle i med et !. Da får du «N0v3mb3r Ra!n». Lett for deg å huske, men vanskelig å gjette.

Hvorfor bør jeg ha forskjellige passord?
Av og til skjer der innbrudd på tjenestene der hackeren får med seg brukernavn og passord. Dersom du bruker samme passord flere steder får også hackeren tilgang til alle de tjenestene der du har brukt samme passord.

Hva er LastPass?
LastPass er en såkalt «password manager» eller «passordhvelv». Det er en tjeneste som husker alle passordene for deg. Du trenger bare ett passord for å logge deg på og dermed har du tilgang til alle brukernavnene og passordene du bruker på nettet. LastPass kan også fylle ut skjemainformasjon og generere nye passord for deg. LastPass basisvariant er gratis, men hvis du velger å betale for LastPass Premium kan du bruke den på mobilen og nettbrettet også.

Hvordan komme i gang med LastPass?

På LastPass sine hjemmesider er det en god hjelpeside som hjelper deg med å laste ned og installere LastPass. Den forteller deg også hvordan du lagrer og henter fram igjen passord.

 

Facebook Kommentarer