Dagens utfordring Regninger

Papirrot skaper stress og koster tid og penger. Regninger, betalte og ubetalte, bidrar til dette rotet som ofte havner på kjøkkenbenken eller kommoden i gangen. Forlagte regninger koster penger i form av purregebyr.

Dagens utfordring er å lage et system for å betale regningene. Gå gjennom regningene dine og se om de kan gjøres om til AvtaleGiro eller eFaktura. For de regningene du fortsatt får i papirformat må du finne et arkivsystem som fungerer for deg.

Tips til å lykkes:

Lag et fast sted til regninger.
Ha et fast sted der du legger alle regningene som kommer. Det er mulig du må ha to steder. Ett til fysiske papirfakturaer og ett til regninger som kommer på epost.

Åpne alle regninger.
Åpne regningene med en gang du tar inn posten og legg dem på plass.

Betal regninger til faste tider.
Ha faste tider der du betaler regninger.  Legg det inn som en fast avtale i kalenderen så glemmer du det ikke. Regninger kan legges inn i nettbanken med forfall på en senere dato. De fleste av regningene mine har forfall den 15. eller 20. i måneden, rett etter lønning den 12., så jeg har lagt inn en økt med nettbanken min i kalenderen den 14. hver måned. Da går jeg gjennom alle eFakturaer i nettbanken og legger inn de få regningene som kommer på epost eller som papirfaktura. For min del holder det. Hvis regningene dine har veldig spredte forfallsdatoer vil du kanskje trenge en økt til to uker senere. Med kontroll på når regningene forfaller slipper du purregebyr. Dersom du ser at du ikke klarer å betale en regning ta kontakt med utsteder så fort som mulig. Mange strekker seg langt for å hjelpe deg enten med utsettelse eller med å å dele opp regningen.

Sjekk om du kan bestemme forfallsdato selv.
For noen regninger kan du selv bestemme forfallsdato. Sett denne til noen dager etter lønningsdag så er du sikker på at du har penger til å betale regningen.

Vurder eFaktura eller avtalegiro
Det er mange fordeler med å gå bort fra den gamle papirfakturaen. AvtaleGiro og eFaktura er de enkleste måtene å betale regninger på. Du slipper å fylle ut kontonummer og lange KID-nummer, og regningene blir betalt i tide slik at du slipper å betale purregebyr. Du slipper også at papirfakturaen blir borte, at du ikke får betalt fordi du er bortreist på dagen den forfaller eller at den blir liggende som papirrot på benken. Mange bedrifter tar også et gebyr for å sende ut papirfaktura.

AvtaleGiro er lettvint, men det kan også være skummelt. Det er penger som går ut uten at du merker. For lån og sparing er det bra, men for Spotify, Viaplay, Netflix, treningsstudio m.m. kan det fort bli store summer tilsammen uten at du merker det. Derfor foretrekker jeg personlig eFaktura fordi jeg føler jeg har mer kontroll på hva pengene går til og jeg må minst en gang i måneden ta stilling til om dette er noe jeg fortsatt ønsker å bruke penger på.

Arkiv
Lag et arkiv som fungerer for deg. Jeg scanner papirfakuraene mine før originalen kastes. De scannede fakturaene og de som kommer i nettbank og på epost får navn med dato og utsteder og lagres i mapper etter årstall.

Facebook Kommentarer